اگر تنها اندکی با سئو و موضوع سایت ها آشنا باشید قطعا می دانید که رسیدن سایت به صفحه اول گوگل و به درامد رسیدن از طریق آن کار ساده ای نیست. اما چیزی که مهم است این است که بالا آمدن سایت و پیشی گرفتن از رقبا، در طی سال های گذشته به لطف ربات های گوگل، رفته رفته تبدیل به یک اصول قاعده مند و دقیق شده است که از آن با نام سئو یاد می شود. دیگر آن دوران که تنها به لطف استفاده مکرر از کلمه کلیدی، یک لینک به صفحه اول گوگل می رسید تمام شده است، امروزه ربات های گوگل با بررسی دقیق صفحه سعی می کنند با بیشترین دقت، بهترین لینک را به صفحه نخست جستجوها برسانند.

برخی ممکن است گمان کنند سئو، تنها متعلق به بخش محتواست، اما حقیقت این است که سئو کردن سایت از لحظه شروع کدنویسی آن اغاز می شود. سئو یک سایت زمانی در حالت عالی قرار می گیرد که هم از نظر سئو داخلی، هم سئو خارجی و نهایتا سئو تکنیکال قوانین و قوائد مربوط رعایت شده باشد، چرا که گاهی عدم دقت به یکی از موارد بالا می تواند بهبودی در دیگر بخش ها را به تعویق بیندازد. سئو مانند یک اتومبیل است که نقص در یکی از قطعات آن می تواند به توقف و کندی آن منجر شود.

در مقاله ای که پیش روی شماست، قصد داریم شما را وارد بررسی جزئی و تخصصی «سئو فنی» کنیم. آموزش سئو تکنیکال از آن دسته موضوعات است که نباید به سادگی از کنار آن عبور کنید. اگر بخواهم اهمیت سئو تکنیکال را با یک مثال ذکر کنم، باید بگویم که تکنیکال در حکم موتور یک اتوموبیل قرار دارد که باعث بهبود سرعت و کیفیت آن می شود. اگر به دنبال کسب درامد از طریق سایت و یادگیری دقیق و جزء به جزء اصول سئو هستید، مطلب پیش رو را از دست ندهید.

سئو تکنیکال چیست؟

اگر در سایت های مختلف به دنبال یک تعریف خاص و ثابت از technical seo بگردید، با تعریفات گوناگونی مواجه خواهید شد، اما بخشی که در میان اکثر آن ها ثابت است این است که «سئو تکنیکال، بخشی از اصول سئو است که سایت شما را برای ارتباط بهتر با گوگل آماده می کند» منظور از ارتباط بهتر یعنی این که باعث می شود گوگل درک بهتر و با سرعت بیشتری از محتوای صفحه شما داشته باشد.

اموزش سئو تکنیکال، بستر سایت شماست و دیگر اصول سئو زمانی برای شما سودمند خواهند بود که شما این بستر را به خوبی مهیا کرده باشید. کسی که توانسته سایتش را در کلمات کلیدی مختلف به رتبه نخست گوگل برساند، به خوبی توانسته این ارتباط را درک کند.

واژه تکنیکال که کلمه ای انگلیسی است در لغت به معنای فنی می باشد و سئو تکنیکال در واقع یعنی بهینه سازی سایت از نظر فنی، اما این فنی به معنای آن نیست که سئو فنی فقط در حوزه کدنویسی و طراحی سایت نقش دارد.

به عنوان آخرین تعریف از سئو تکنیکال، قصد دارم به تعریف سایت Yoast که ارائه دهنده یکی از معروف ترین افزونه ها و ابزار های سئو برای وردپرس است اشاره کنم. «بهینه سازی جنبه های فنی سایت برای بالا بردن رتبه در صفحات موتور های جستجو» تعریفی است که سایت یواست از سئو تکنیکال ارائه می دهد.

درباره ربات های گوگل مفهومی وجود دارد به نام کراول، که به معنای خزش میان صفحات سایت است. رعایت اصول سئو تکنیکال باعث می شود که این کراول یا خزش کردن در میان صفحات سایت شما برای گوگل راحت تر باشد و ایندکس شدن آن ها و توسط این موتور جستجو سریعتر انجام شود.

اگر تا این جا مطلب را خوانده باشید، حالا آماده شده اید که به صورت جزئی تر با سئو تکنیکال آشنا شوید.

اهمیت سئو تکنیکال در چیست؟

گوگل به عنوان پر مخاطب ترین موتور جستجوگر جهان، همیشه سعی کرده است تا کاربران خود را راضی نگه دارد و برای این امر، سعی کرده که به وبسایت ها در ارائه درست و سریع محتوا سخت گیری کند. بخش زیادی از این بررسی ها مربوط به تجربه کاربری است که از آن با عنوان UX هم یاد می شود.

خودتان را یک کاربر فرض کنید، وقتی روی یک لینک کلیک می کنید و چند ثانیه طول بکشد تا صفحه مدنظر بالا بیاید شما چه کار می کنید؟ معلوم است که صفحه را می بندید و به سراغ لینک های دیگر می روید، چون شما حق انتخاب دارید و وقتتان برایتان ارزشمند است. اگر این اتفاق برای سایت شما بیفتد، همین می تواند ضربه بسیار سختی به اعتبار سایت شما نزد گوگل بزند و رتبه تان را پایین بیاورد.

با این توصیف دیگر باید دانسته باشید که اگر دوره سئو تکنیکال را در نظر نگیرید چه عواقبی در انتظار سایت شما خواهد بود. گاهی یک / (اسلش) در کد نویسی های مربوط به ربات robots.txt می تواند دسترسی گوگل به سایت شما را قطع کند. پس باید در طول انجام پروژه، با دقت کامل، تمام نکات و جوانب را در نظر بگیرید.

 

نکته ای در باب سئو تکنیکال

نکته ای که گفتنش در این جایگاه حائز اهمیت است این است که در بحث پکیج اموزش سئو تکنیکال، نباید فقط به راضی کردن گوگل فکر کنید بلکه باید سلیقه کاربران را نیز در نظر بگیرید گاهی برخی از مدیران سایت ها با تمرکز بیش از حد روی این که چه چیزی گوگل را خوشحال می کند، رضایت کاربران را از دست می دهند و در نتیجه سایتشان به جای رشد کردن، سقوط می کند. پس شما بهتر است یک بالانس و تعادل میان نظر مخاطب و نظر گوگل برقرار کنید که سایتتان با بهترین سرعت ممکن به صفحه اول گوگل برسد.

 

آموزش جامع سئو تکنیکال

تا این جا هرچه نوشتیم و خواندید مقدمه ای بود تا به شما پیش نیاز لازم درباره سئو تکنیکال را بگوییم. حالا نوبت آن رسیده است که شما را با تک تک المان های تاثیر گذار در اصول سئو تکنیکال آشنا کنیم و آموزش دهیم که باید دقیقا چه موضوعاتی را در سئو فنی مورد دقت و بررسی قرار دهید تا گوگل بتواند به راحتی در سایت شما بخزد و لینک های شما را در صفحات نخست جستجوی خود نشان دهد.

  • بالا بردن سرعت سایت

اغراق آمیز نیست اگر بگوییم یکی از مهم ترین المان ها برای گوگل بالا بودن سرعت وبسایت است. امروزه زمان مقوله پر اهمیتی است و از طرفی بالا رفتن سرعت کارهایی که شخص با اینترنت انجام میدهد، باعث شده است که هرچیزی که کند به نظر بیاید از چشم کاربران بیفتد.

گوگل هم به خوبی از این موضوع آگاه است. طبق تحقیقاتی که در سال 2016 انجام شده است، نیمی از کاربران اینترنت اگر لود یک صفحه بیش از 3 ثانیه طول میکشید آن را می بستند. این موضوع اهمیت بالا بودن سرعت سایت نزد کاربر و گوگل را نشان می دهد.

دو ابزار برای این که سرعت صفحات خود را نسبت به آنچه ایده آل گوگل است بسنجید وجود دارد که از بسیاری جهات نظر بهترین هستند. اولین ابزار که استفاده از آن را برای سنجش سرعت سایتتان به شما توصیه می کنیم، Core web vital است. ترجمه نام این ابزار «هسته حیاتی گوگل» می باشد.

این ابزار در اوایل امسال به سرچ کنسول اضافه شده است. این ابزار با بررسی رفتار کاربر در صفحات شما، متوجه می شود که صفحه شما چه عملکردی در باب سرعت دارد و ایرادات مربوطه را به شما گوشزد می کند.

CWV رفتار کاربرانی که از کروم استفاده می کنند را می سنجد و این رفتارها دارای سه معیار LCP، FID، CLS هستند. LCP به مدت زمانی می گویند که بزرگترین المان صفحه شما لود می شود. در نگاه کلی تر، نوعی سنجش برای سرعت لود صفحه است.

FID مدت زمانی است که کاربر بعد از یک اکشن در سایت شما یک ری اکشن دریافت می کند. مثلا بعد از وارد کردن ایمیل در یک صفحه بعد از زدن دکمه ارسال چقدر طول می کشد دوباره صفحه لود شود. اخرین المان یعنی CLS، ثبات صفحه شما را می سنجد، یعنی بررسی می کند که آیا در طی عمل و عکس العمل های کاربر روی سایت شما آیا ثبات ظاهری صفحه تان به هم می ریزد یا خیر.

دومین ابزاری که در بررسی سایت شما از نظر سرعت برایتان مفید باشد، ابزار GTmetrix است. با وارد کردن آدرس سایتتان در این ابزار، این ابزار به سرعت سایتتان را از نظر سرعت تحلیل و بررسی می کند و در بهترین زمان یک رتبه به ترتیب الفبای انگلیسی به شما می دهد. همچنین در لیست های جدا، ایرادات سایتتان که سرعت صفحات شما را پایین می آورد نیز می نویسد تا بتوانید با رفع آن ها سرعت سایت را بهبود ببخشید.

  • ایجاد قابلیت کراول برای ربات های گوگل

خزیدن در سایت شما توسط ربات های گوگل، نهایتا منجر به ایندکس شدن سایتتان خواهد شد. این ربات ها با استفاده از لینک ها وارد صفحات شما می شوند و در آن ها می خزند. داشتن یک ساختار صحیح و هماهنگ با ربات های گوگل می تواند این کار را برای آن ها راحت تر کند، در نتیجه ایندکس صفحات با کیفیت و سرعت بهتری انجام می شود.

یکی از توصیه هایی که در سئو تکنیکال می شود استفاده از فایل robot.txt در هدر صفحات وبسایت است. در این فایل می توانید از گوگل بخواهید که برخی صفحات شما را بررسی نکند و برخی از صفحاتتان را ایندکس نکند.

در واقع شما با استفاده از این فایل، برای گوگل پیغامی در بالای صفحه خود می گذارید که دستوراتی در آن قرار داده شده است. اهمیت استفاده از این ربات بیشتر برای محتواهای با ارزش کم و پنل مدیریت سایت هاست.

  • زدودن لینک های شکسته و خراب

خطای 404 یکی از ارور های آسیب زا برای سایت است. این ارور می تواند تجربه کاربر را خدشه دار کند به همین دلیل هم گوگل نسبت به آن سختگیر است. گوگل سعی می کند زودتر از کاربر این صفحات را ببیند و مدیران سایت را با کاهش رتبه باخبر می کند.

بهترین راهی که سئوکارها برای این موضوع پیشنهاد می کنند، ریدایرکت کردن این صفحات است. ریدایرکت به این معناست که شما صفحات خراب را با لینک صفحات درست جایگزین می کنید. این کار سبب می شود که ربات های گوگل و همچنین کاربرها با ارور 404 مواجه نشوند.

  • حذف صفحات تکراری

مفهومی به نام Duplicate content در دنیای سئو تکنیکال وجود دارد که معمولا به خاطر مشکلات فنی به وجود می آید. این مفهوم به معنای داشتن صفحات متعدد با محتوای یکسان است. این موضوع هم می تواند تجربه کاربری کاربر را خراب کند و هم باعث می شود که نمره منفی از گوگل دریافت کنید.

این موضوع شامل محتوای کپی شده از سایت های دیگر هم می شود که در مقاله های مربوط به سئو محتوا به آن اشاره خواهیم کرد. راه حل این مشکل در سئو فنی این است که در صفحاتی که محتوای تکراری دارند از متا تگ Canonical استفاده کنید.

  • گواهی امنیت SSL

سایتی که به مخاطب خود اهمیت دهد، امنیت او را تضمین می کند. بالا بردن امنیت وبسایت راه های گوناگونی دارد. یکی از این راه ها که برای گوگل با اهمیت است، گواهی امنیت SSL می باشد. همچنین استفاده از پروتکل HTTPS نیز یکی از از راه های تضمین امنیت شما نزد گوگل است.

این مورد رسما توسط گوگل به عنوان یک موضوع تاثیرگذار در سئو معرفی شده است. برای تغییر از http به https باید ابتدا یک گواهینامه ssl خریداری و آن را روی دامنه خود نصب کنید، سپس تمامی صفحات را از حالت http به https هدایت کنید. بعد از انجام این کار باید دوباره مالکیت خود را در سرچ کنسول تجدید کنید و در مراحل بعدی، نقشه سایت، فایل robots.txt و تنظیمات گوگل آنالیتیکس را بروزرسانی کنید.

  • درست کردن Structured data

داده های ساختار یافته، داده هایی هستند که به موتورهای جستجو کمک می کنند دید بهتری نسبت به یک صفحه از سایت شما داشته باشند. درباره Structured data ها استانداردهای زیادی تاکنون تعریف شده است که توسط آن ها می توان به گوگل، اطلاعاتی درباره یک فیلم، مقاله، کتاب، دستورالعمل طبخ غذا و موارد دیگر ارائه کرد.

اگر دقت کرده باشید، مدتی است که وقتی درباره یک مکان، یا شخص مشهور در اینترنت جستجو می کنید، گوگل علاوه بر نتایج، در زیر آن ها جزئیات ریزی از کلمه کلیدی جستجو شده نمایش می دهد این موضوع Rich snippets نام دارد.

مثلا اگر یک نظر سنجی در سایت خود درباره یک موضوع داشته باشید، گوگل آن را زیر نتایج جستجوی شما نشان می دهد. این یک مورد از مزایای داده های ساختار یافته است که رتبه شما را نزد گوگل افزایش می دهد.

  • نقشه سایت را در سرچ کنسول ثبت کنید

نقشه سایت، مانند نقشه راهی است که به ربات های خزنده گوگل کمک می کند که مسیر خودشان را برای کراول کردن سایت شما پیدا کنند. در این نقشه باید هر لینکی که دوست دارید ربات های گوگل در آن بخزند را وارد کنید.

ساخت و تهیه نقشه هم می تواند دستی انجام شود و هم می تواند توسط افزونه های وردپرسی صورت گیرد. بهتر است بعد از تهیه نقشه آن را در سرچ کنسول ثبت کنید تا ایندکس صفحات شما زودتر صورت بگیرد. همچنین از آپدیت بودن آن هر چند وقت یک بار اطمینان حاصل کنید.

  • استفاده از تگ hreflang برای سایت های چند زبانه

اگر سایتی بین المللی دارید که در آن کاربران با زبان های مختلف قرار است وارد سایت شما شوند، حتما از تگ hreflang استفاده کنید. در عین حال زبان اصلی سایتتان را نیز مشخص می کنید و با این کار باعث نمایش بهتر و بهینه تر سایت خود در گوگل خواهید شد. استفاده از این تگ باعث می شود، سایت های دیگر شما با زبان مشابه به عنوان محتوای تکراری توسط گوگل شناسایی نشوند.

  • بهینه کردن آدرس صفحات

URL صفحات سایت باید به شکلی استاندارد و مناسب باشد. یک آدرس صفحه استاندارد دارای حروف کوچک و کلمه کلیدی و فاقد حروف و نشانه های اضافی است. البته استفاده از «-» برای جدا کردن کلمات معمول است. کوتاه بودن آدرس نیز یکی دیگر از مواردی است که روی بهینه بودن آن تاثیرگذار است.

  • آسان بودن مسیر رسیدن کاربر به هدف

سایتی که ساختار درستی برای رسیدن کاربر به هدف خود را مهیا نمی کند، آسیب خواهد دید. کاربر باید بتواند به سرعت پس از ورود به سایت به هدف خود دست یابد، مثلا اگر به دنبال دانلود چیزی است آن را دانلود کند و منو های گیج کننده سر راهش قرار نگیرند. سایتی که ساختار درست و آسانی نداشته باشد، از طرف گوگل هم به خوبی شناخته نمی شود و ممکن است حتی با جریمه رو به رو شود.

  • رسپانسیو بودن سایت

آخرین مورد که در مطلب آموزش سئو تکنیکال به آن اشاره می کنیم، شاید مهم ترین و تاثیرگذار ترین مورد آن باشد. رسپانسیو بودن سایت برای گوگل آنقدر اهمیت دارد که حتی چندی پیش خبری آمد که احتمال ایندکس نشدن سایت های غیر رسپانسیو هم وجود دارد. این موضوع به این علت است که امروزه بیشتر کاربران اینترنت برای جستجو در گوگل و وبگردی از گوشی های موبایل استفاده می کنند.

اگر همین الان به آمار سایت های بزرگ نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که درصد بسیار زیادی از کاربران با گوشی های موبایل وارد آن ها می شوند. همه این ها نشان می دهد که اهمیت این موضوع چقدر برای گوگل و کاربران زیاد است. پس پیش از هر چیز باید رسپانسیو بودن سایت خود را بررسی کنید تا دیگر اعمال سئو روی سایت شما نتیجه بخش باشد.

  • سخن پایانی از سئو تکنیکال

به یاد داشته باشید، سئو موضوعی نیست که تنها با تمرکز روی یکی از اصول و موارد آن بتوان به نتیجه مطلوب رسید، بلکه باید همه جوانب آن رابه صورت همزمان تحت نظر و بررسی مستمر قرار داد. سئو داخلی، تکنیکال و سئو خارجی هر سه باید به صورت مستمر مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرند.

این موضوع در زیرمجموعه های هر کدام از این دسته ها هم صدق می کند. مثلا در حوزه اموزش سئو تکنیکال تنها رعایت یک یا دو مورد از مواردی که در بالا ذکر کردیم کافی نیست تا فکر کنید که دیگر سایتتان از نظر فنی نیازی به بررسی و سئو ندارد بلکه رعایت همزمان تمام اصول برای به نتیجه رسیدن و استمرار آن نیاز است.

یکی از فرمت های جدید و محبوب تصاویر که از دید یک متخصص سئو نیز میتواند در سئو سایت تاثیرگذار باشد فرمت webp می باشد، این فرمت نزدیک به 7 سال پیش توسط گوگل ارائه شد تا حجم تصاویر با خروجی jpeg و png کاهش یابد. با این حال به علت اینکه همچنان مرورگرهای قدیمی توانایی پشتیبانی از این فرمت را ندارند علت اصلی عدم استفاده بسیاری از افراد از این فرمت می باشد.

فرمت webp
فرمت webp تصاویر

در حال حاضر مرورگرهای کروم و آپرا از مهم ترین مرورگرهای پشتیبانی کننده فرمت webp تصاویر می باشند و به قطع در آینده بسیاری دیگر از مرورگرهای موجود در فضای اینترنت نیز از این فرمت استقبال و پشتیبانی خواهند کرد.

تبدیل فرمت webp

همچنین شما میتوانید پس از دریافت خورجی تصاویر با فرمت webp آن ها را به فرمت های معمول مانند jpeg تبدیل کنید تا دیگر نگران عدم لود تصاویرتان ر مرورگرهای قدیمی با این فرمت نباشید و همچنین حجم تصاویرتان در کنار حفظ کیفیت کاهش مناسبی نیز پیدا کرده باشند.

به عنوان مثال میتوانید از وب سایت https://www.iloveimg.com/convert-to-jpg/raw-to-jpg جهت تغییر فرمت webp به jpeg استفاده نمایید.

به عنوان یک متخصص سئو می توانید با کسب رتبه های برتر در کلمات کلیدی پرجستجو ترافیک قابل توجهی از کاربران را به سمت وب سایت سرازیر کنید. اما اگر این ترافیک نرخ تبدیل پایینی داشته باشد و منجر به نتیجه/درآمد نشود بی فایده است. از طرفی می توانید با اندک بهبود رتبه در عبارات و کلمه های کلیدی صحیح موجب افزایش قابل توجه درآمد آن کسب و کار شوید. KPI سئو مقداری قابل اندازه گیری است که میزان اثربخشی سئو را نمایش می دهد. در واقع تنها با بررسی انواع شاخص کلیدی عملکرد سئو یا همان KPI های سئو است که می توانیم بفهمیم هدف تعیین شده چقدر محقق شده است.

آموزش جامع سئو
آموزش حضوری سئو

اندازه گیری صحیح KPI برای اثبات ارزش کارتان به مشتری و ایجاد اطمینان خاطر برای بازگشت سرمایه (ROI) ضروری است. در این مطلب قصد دارم ابتدا مختصری در مورد KPI توضیح دهم و سپس نحوه اندازه گیری شاخص های سئو در گوگل سرچ کنسول را به شما آموزش دهم. تسلط بر این مبحث در هنگام تهیه گزارش و اثبات ارزش کارهای انجام شده توسط شما به عنوان سئوکار امری حیاتی است. پس با من همراه باشید.

ارزیابی میزان موفقیت سئو در گوگل سرچ کنسول

با آموزش سرچ کنسول گوگل، ابزاری فوق العاده را در اختیار دارید که داده های ارزشمندی را درباره وب سایت به شما می دهد. از دیدگاه یک سئوکار اندازه گیری همه داده هایی که سرچ کنسول در اختیارتان می گذارد اشتباه است! وجود این حجم بالا از داده خام به جای اینکه به شما از وضعیت موجود بینش عمیق تری بدهد باعث سردرگمی بیشتر می شود.

در واقع برای ارزیابی عملکرد سئو باید مجموعه ای از معیارها را در کنار یکدیگر ارزیابی کنید. به این ترتیب قادر خواهید بود نتایج کارتان را بررسی کنید و یا درگزارش ذکر کنید. با اندازه گیری دوره ای مجموعه ای از شاخص ها متوجه می شوید که در مسیر درستی پیش رفته اید یا خیر؟ از همه مهم تر مشتری خواهد فهمید بابت پولی که به شما بابت خدمات سئو پرداخته چه چیزی بدست می آورد. و در انتها اینکه آیا KPI های سئو وب سایت اش با KPI کسب و کارش همسو است یا خیر؟

 

شاخص کلمه کلیدی سئو (SEO KPI) چیست؟

KPI مخفف عبارت Key Performance Indicator و به معنای شاخص کلیدی عملکرد می باشد. ما برای سنجش میزان خوب بودن عملکردمان در هر پروژه نیاز به KPI ها داریم. شرکت ها و کسب و کارهای مختلف از KPI های متفاوتی برای ارزیابی موفقیت شان در رسیدن به اهداف تجاری بهره می برند. مزیت اصلی استفاده از KPI این است که هدف ها در یک کسب و کار غالبا کلی و تفسیرپذیر هستند و بدون ارزیابی دوره ای KPI ها مشخص نیست که هدف مورد نظر چه میزان محقق شده است.

در طول انجام فرایند سئو با اندازه گیری شاخص هایی می توانیم میزان بهبود وضعیت سئو وب سایت را مشاهده کنیم. در واقع KPI های سئو همین مقادیر قابل اندازه گیری است که میزان اثربخشی SEO را نشان می دهد. شما به عنوان سئوکار از طریق KPI سئو می توانید گزارشی از روند پیشرفت سئوی سایت تهیه کنید.

 

متریک های رایج سئو سایت

  • رتبه کلمات کلیدی اصلی
  • رتبه کلمات کلیدی لانگ تیل
  • اعتبار دامنه (Domain Authority)
  • اعتبار صفحه (Page Authority)
  • نمره اسپم (Spam Score)

شاید بتوان از این شاخص ها با عنوان KPI های اولیه و خام سئو هم یاد کرد. معمولا برای اندازه گیری میزان پیشرفت سئو، این مقادیر با مقادیر رقبا مقایسه می شود. اگر چه این معیارها مهم هستند ولی به زبان کسب و کار صحبت نمی کنند. بنابر این باید با توجه به درک مشتری تان از سئو آنها را در گزارش تان بگنجانید.

نکته اینجاست که همه داده هایی که ما از سرچ کنسول بدست می آوریم KPI نیستند. KPI باید دارای هدف مشخص در آن کسب و کار باشد و اطلاعات بازه زمانی مشخصی را نمایش دهد. برای مثال فرض کنیم شما میزان موفقیت تان را با درصد کلماتی که سایت تان در آنها در صفحه اول گوگل رتبه دارد نمایش دهید. چنین معیاری نه تنها برای سنجش وضعیت سئو سایت مناسب نیست بلکه شما را در ادامه راه گمراه می کند.

برای مثال در تصویر زیر مشاهده می کنید که سایت فعال در زمینه الکترونیک و صنعت برق با انتشار محتوای بی ربط در وبلاگ اش در کلمه کلیدی مربوط به ست کردن رنگ ها در لباس رتبه دارد!

اشتباهات سئو
ترافیک بی ارزش

در چنین وضعیتی در حالی که سایت ترافیک بی هدف زیادی را از مجموعه ای از کلمات کلیدی دریافت می کند ولی به سرنخ (Lead) و در نهایت فروش منجر نمی شود. در حالی که احتمالا آمار نمایش و کلیک سایت خوب و رو به افزایش است ولی وضعیت سئو سایت افتضاح ارزیابی می شود!

پس شما نباید با بررسی فقط یک معیار که از گوگل سرچ کنسول مشاهده می کنید موفقیت سئو را ارزیابی کنید. بلکه باید مجموعه ای از موارد مختلف را در متن اهداف تجاری کسب و کار تحلیل و بررسی کنید.

برخی از KPI های سئو عبارت اند از:

  • افزایش ترافیک ارگانیک
  • افزایش تعداد صفحاتی که ترافیک به همراه دارند
  • افزایش جستجوهای شامل کلمه برند
  • درصد نرخ تبدیل بازدیدکننده به مشتری
  • درصد افزایش ترافیک از استان خاص
  • نرخ کلیک ارگانیک

معیارهای زیر می تواند جداگانه جهت ارزیابی میزان تاثیرگزاری فعالیت های سئو خارجی بررسی شوند.

  • درصد افزایش ترافیک از لینک های خارجی
  • درصد افزایش معیارهای مربوط به تعامل کاربران (نرخ پرش، زمان)
  • افزایش درصد ثبت نام در خبرنامه
  • درصد افزایش فالورهای کسب و کار در شبکه های اجتماعی

اگر استراتژی سئو با هدف افزایش آگاهی از برند انجام می شود معیارهای زیر هم می تواند به عنوان KPI در نظر گرفته شود.

  • درصد افزایش ترافیک جستجوی شامل کلمه برند
  • افزایش برند منشن در سطح وب (Brand Mention)

در انتهای این مطلب به فهرستی از کاربردی ترین KPI های سئو اشاره می کنم. اما در اینجا سوال دیگری پیش می آید.

چگونه اهداف کسب و کار و سئو را به یکدیگر مرتبط کنیم؟

کارتان را باید از اهداف کسب و کاری که سایت اش را سئو می کنید شروع کنید. البته نمی توان لیست KPI مشخصی برای همه کسب و کارها ارائه داد. اهداف تجاری کسب و کار، منابع در دسترس و فرصت های پیش رو موجب می شوند مجموعه KPI متفاوتی برای هر سایت داشته باشیم.

KPI سئو صحیح می تواند در طول انجام مراحل زیر تکمیل شود:

  • ایندکس شدن صفحات مورد نظرمان در گوگل و سایر موتورهای جستجو و کسب رتبه
  • بهبود رتبه سایت در کلمات کلیدی هدف و رسیدن به رتبه های برتر
  • بهبود نرخ تبدیل از ترافیک ورودی به مشتری محصول یا خدمات کسب و کار
  • و در نهایت خرید و تراکنش های مالی

بگذارید کمی عملی تر صحبت کنم. بیایید برای چند سایت نمونه اهداف کسب و کار و KPI سئو را مشخص کنیم. شاخص های سئویی که کمک می کنند تا میزان موفقیت سئو آن سایت را بسنجیم.

موضوع فعالیت وب سایت اهداف تجاری شاخص عملکرد سئو
فروشگاه اینترنتی افزایش فروش نرخ تبدیل

تعداد سرنخ یا Lead

تراکنش ها

رتبه در کلمات کلیدی مرتبط به محصول یا خدمات

وب سایت تجاری یک شرکت برندینگ آمار جستجوهای شامل برند

ترافیک مستقیم وب سایت

بک لینک طبیعی در وب (Mentions)

میزان ترافیک ارجاع شده از وب سایت های دیگر

میزان نمایش در SERP

فهرست کسب و کارها (دایرکتوری) افزایش ثبت نام در وب سایت تعداد سرنخ ها

ترافیک ارگانیک صفحات لندینگ

نرخ پرش سایت

میانگین زمان ماندگاری کاربران در سایت

میانگین آمار صفحاتی که هر کاربر مشاهده می کند

بلاگ (وب سایت شخصی) افزایش بازدید و اعضاء خبرنامه رتبه کلمات

ترافیک ارگانیک

بک لینک با کیفیت

ترافیک ارجاعی

درصد CTR

نرخ پرش

خبرگزاری ها افزایش خوانندگان اخبار ترافیک ارگانیک

تعداد صفحاتی که ترافیک ارگانیک دارند

نرخ پرش

صفحات خروج (Exit pages)

آمار بازدیدکنندگان جدید در مقابل بازدیدکنندگانی قدیمی

میانگین زمان ماندگاری کاربران در سایت

میانگین آمار صفحاتی که هر کاربر مشاهده می کند

همان طور که مشاهده می کنید در هر سایتی KPI های سئو متفاوت است.

مزایای ارزیابی دوره ای KPI های سئو

زیر نظر داشتن شاخص های عملکرد صحیح سئو برای موفقیت امری حیاتی است. در اینجا به 4 مزیت مهم ردیابی KPI های سئو اشاره می کنم.

  • میزان بازگشت سرمایه از طریق سئو

با ردیابی شاخص هایی که بیشترین اهمیت را برای یک کسب و کار دارند می توانیم بفهمیم که آیا سئو موجب افزایش درآمد و سود شده است یا خیر؟

  • شناسایی فرصت های بهبود سئو

وقتی شما قادر به اندازه گیری وضعیت فعلی سئو سایت نباشید نمی توانید آن را بهبود ببخشید! الگوریتم گوگل روز به روز تغییر می کند و هیچ چیز ثابتی در سئو وجود ندارد. پس تنها راه برای اینکه در نتایج گوگل بازی را از سایر رقبا ببرید این است که به طور مداوم KPI های سئو سایت تان را تجزیه و تحلیل کنید. به این ترتیب متوجه می شوید که آیا تلاش های شما برای سئو موثر واقع شده یا خیر؟ از طرفی بررسی های مداوم KPI های سئو گاهی منجر به بهبود استراتژی سئو سایت می شود.

  • میزان تحقق اهداف کسب و کار

اهداف سئو شما باید با اهداف کلی کسب و کار همسو باشد. سئو قدرتی فوق العاده در ایجاد ترافیک بیشتر، افزایش نرخ تبدیل، افزایش آگاهی از برند و در نهایت پیشی گرفتن از رقبا به شما می دهد. در این مسیر تنها راه سنجش میزان پیشرفت در مسیر رسیدن به اهداف تعیین شده اندازه گیری KPI های سئو است.

  • اولویت بندی صحیح کارها

وقتی KPI سئو را به درستی تحلیل کنید متوجه می شوید که در هر لحظه انجام کدام کار بیشترین تاثیر را در وضعیت کسب و کار خواهد داشت. به این ترتیب روی آنچه بهترین نتیجه را می دهد تمرکز می کنید.

یادتان باشد هرگز توجه تان را به یک معیار معطوف نکنید. برای مثلا صرفا آمار کلیک را در سرچ کنسول مدنظر قرار ندهید. بهتر است به جای آن ترکیبی از میانگین آمار نمایش، درصد CTR و میانگین رتبه را بررسی کنید. به جای اینکه همه کلمات کلیدی که رتبه دارید را هر روز بررسی کنید 5 کلمه کلیدی برتر کسب و کارتان را بشناسید. کلمات کلیدی برتری که احتمال زیاد منجر به فروش می شوند. همچنین در ارزیابی ها نگران نوسانات روزانه نمودارهای سرچ کنسول نباشید. بررسی KPI ها باید ماهانه انجام شود.

آموزش سئو محتوا
سئو محتوا

نکته سئو:

گاهی اقدامات کوچک مانند گذاشتن CTA در صفحه موجب افزایش فروش و درآمد سایت می شود. یادتان باشد به عنوان سئوکار تا جایی که امکان دارد تلاش کنید کسب و کار به اهداف خود نزدیک تر شود. برای مثال یک فروشگاه اینترنتی فقط گزارشی از بهبود رتبه ها و افزایش بازدید نمی خواهد چنین کسب و کاری باید با مشاهده افزایش فروش عملکرد مثبت سئو سایت اش را حس کند. نتایج عالی و گزارش دهی منظم موجب حفظ مشتری و عقد قراردادهای طولانی مدت برای شماست.

در گزارش وضعیت سئو سایت به مشتری اصل داده کمتر و وضوح بیشتر را رعایت کنید. یادتان باشد اگر شما به عنوان سئوکار نیاز به داده های بسیاری که از سرچ کنسول بدست می آورید دارید. در مقابل مشتری نیاز به اطلاعات مهمتر برای تصمیم گیری و اختصاص بودجه بیشتر برای سئو دارد. گزارشی که فقط موجب سردرگمی و گیچ شدن شود هیچ ارزشی ندارد.

اگر با بررسی KPI ها نتایج مورد انتظار را نمی بینید بهتر است با مشتری تماس بگیرید و به او اطلاع دهید که همه چیز آنطور که شما می خواهید پیش نمی رود و به دنبال دلیل آن هستید.

35 KPI مهم سئو

  1. ترافیک ارگانیک (Organic Traffic)

ترافیک ارگانیک به آمار بازدیدی گفته می شود که بدون پرداخت پول و صرفاً با حضور در صفحه نتایج گوگل بدست می آورید. یکی از بهترین معیارها برای اندازه گیری عملکرد سئو سایت ترافیک ارگانیک است. در واقع تمام هدف سئو وب سایت این است که بدون پرداخت هزینه تبلیغات، بازدیدکننده جدید جذب شود و بدیهی است که بخواهید این آمار ماه به ماه افزایش یابد. دریافت ترافیک ارگانیک زیاد می تواند شاخصی برای نمایش تاثیر مثبت سئو باشد. اگر ترافیک ارگانیک زیادی دریافت نمی کنید باید در استراتژی سئوی سایت تجدید نظر کنید.

  1. ترافیک ارگانیک محلی

اگر کسب و کار به صورت Local فعالیت می کند و خدماتی که ارائه می دهد مربوط به منطقه ای است که در آن قرار دارد باید ترافیک محلی ورودی را به عنوان مهمترین شاخص در نظر بگیرید. گاهی تحلیل و بهبود این ترافیک می تواند یک کسب و کار را زیر و رو کند. مثلا وقتی ببینید بیشترین ترافیک محلی شما مربوط به شهری خاص در استان محل فعالیت تان است مسلما برای بهبود کیفیت و سرعت خدمات دهی کسب و کارتان در آن شهر تلاش می کنید.

  1. ترافیک ارگانیک از طریق تلفن همراه

وقتی بیش از 60 درصد همه جستجوهای گوگل از طریق تلفن همراه انجام می شود اهمیت بررسی ترافیک ورودی سایت از طریق تلفن همراه دوچندان می شود. بررسی این ترافیک می تواند به شما در رفع مشکلات نمایش سایت در موبایل و بهبود سرعت آن هم موثر باشد.

  1. تعداد صفحاتی که برای تان ترافیک ارگانیک می آورد

بررسی این مورد اهمیت بالایی دارد. برای مثال سایتی با 1000 صفحه را در نظر بگیرید که فقط 100 صفحه آن ترافیک خوب و قابل توجهی را کسب می کند. شما باید 900 صفحه دیگر را بررسی کنید که هدف شان چیست؟ و چگونه می توان وضعیت سئو آنها را بهبود داد تا با نمایش در صفحه نتایج گوگل موجب جذب بازدیدکننده بیشتر شوند.

  1. ترافیک ارگانیک جدید

اندازه گیری ترافیک ارگانیک جدید هم می تواند به شما در مسیر نیل به اهداف کسب و کارتان کمک کند. برای رسیدن به شاخص دقیق تر باید ترافیک تکراری و بی ربط، ترافیک ربات ها، ترافیک بین المللی (وقتی کسب و کارتان فقط مختص ایران است) و ترافیک استان های دیگر (وقتی کسب و کارتان محلی است) را از ترافیک ارگانیک سایت کم کنید.

اهمیت بررسی این متریک آنجا مشخص می شود که سایت با وجود دریافت ترافیک ماهانه بالا فروش یا درخواست خدمات آنچنانی نداشته باشد.

  1. نمایش ارگانیک (Organic Impressions)

اهمیت این معیار اینجاست که ارزش آنچه که برای آن تلاش کرده اید را نمایش می دهد! فرض کنید تحقیق کلمات کلیدی گسترده ای را برای کسب و کارتان انجام داده باشید. تکنیک های مختلف سئو را بی نقص اجرا کرده باشید و حالا آمار نمایش سایت شما در نتایج گوگل اندک و بی ارزش باشد. چرا که اساسا کسی به دنبال محتوای شما در گوگل نمی گردد! در این وضعیت شما همه زمان و منابع ارزشمندتان را هدر داده اید.

در مقابل اگر نمایش ارگانیک شما رو به افزایش است یعنی محتوای شما در رتبه خوبی قرار دارد و احتمال زیاد مشتریان زیادی در راهند.

  1. میانگین زمان حضور در صفحه (Average Time on Page)

از دید سئو یکی از مهم ترین معیارهایی است که باید بررسی کنید. به دو دلیل: اولا اگر کاربران از محتوای سایت تان خوش شان نیاید و سایت را سریع ترک می کنند رتبه تان را در گوگل از دست خواهید داد. دوم اینکه اگر نتوانید بازدیدکنندگان را به ماندن در صفحه سایت متقاعد کنید احتمال زیاد از پس تبدیل آنها به مشتری هم بر نمی آیید.

میانگین زمان حضور کاربر در یک صفحه خاص قابل اطمینان ترین شاخص برای کسب رتبه توسط محتوای شما آن هم برای مدتی طولانی است. اینکه کاربران برای خواندن محتوای شما زمان صرف کنند برای گوگل این معنی را دارد که این محتوا دقیقا همان چیزی است که کاربر با جستجوی این کلمه کلیدی به دنبال آن بوده است.

  1. عمق پیمایش (Scroll Depth)

کاربران چقدر صفحه را اسکرول می کنند؟ عمق پیمایش یا اسکرول شاخص دیگری است که میزان تعامل کاربران با صفحه را نمایش می دهد. عمق پیمایش مطلوب باید حداقل 70 درصد صفحه باشد. کاربری که 70 درصد صفحه را اسکرول کرده احتمال زیاد خرید می کند، یا محتوا را به اشتراک می گذارد و یا به این محتوا لینک می دهد و به آن باز می گردد.

  1. طول محتوا

طول محتوای تان را اندازه بگیرید. در الگوریتم فعلی گوگل محتوای با بیش از 1000 کلمه عملکرد بهتری نسبت به مطالب کوتاه تر دارد.

  1. مدت زمان حضور کاربر در سایت (Dwell Time)

این شاخص مدت زمانی را که از کلیک کاربر روی سایت ما در صفحه نتایج گوگل شروع می شود و تا وقتی که با زدن دکمه back به گوگل باز می گردد نمایش می دهد. تفاوت این متریک با مورد هفتم یعنی مدت زمان حضور کاربر در صفحه در این است که در Dwell Time کاربر لزوما باید از SERP به سایت ما برسد ولی در شاخص هفتم کاربر می تواند از هر منبعی مثل شبکه های اجتماعی، ریپورتاژ و … به سایت ما وارد شود.

Dwell Time نقش بسیار مهمی را در الگوریتم RankBrain گوگل بازی می کند. به این ترتیب گوگل تشخیص می دهد کدام صفحه در بین نتایج مختلف محتوای ارزشمندتری را برای کاربران فراهم می کند. توصیه می شود زمان Dwell Time هر صفحه سایت را برای حداقل یک دقیقه هدف گذاری کنید.

  1. مدت زمان جلسه کاربر (Session Duration)

این شاخص نشان می دهد که به طور میانگین کاربران چه زمانی را در سایت ما سپری می کنند. این زمان مربوط به همه صفحات سایت می شود.

اگر این متریک برای سایت بالاست (بزرگتر از 75 ثانیه) یعنی محتوای جذابی در صفحات سایت به کاربر ارائه می شود. اگر هم این زمان خیلی پایین است (زیر 30 ثانیه) وب سایت یکی از دو مشکل زیر را دارد:

  1. احتمالا سایت برای کلمه کلیدی اشتباه سئو شده است!
  2. محتوای صفحات تان برای کاربر جذاب نیست و یا به هدف جستجوی کاربر ارتباطی ندارد.

در واقع رابطه مستقیمی بین مدت زمان جلسه کاربران و رتبه سایت در SERP وجود دارد. هر چه کاربران وقت بیشتری را در سایت ما بگذرانند رتبه سایت ما در نتایج گوگل بهتر می شود.

نکته سئو: بهبود وضعیت لینک داخلی و درج ویدیو در صفحه در افزایش این متریک تاثیر فوق العاده ای دارد.

  1. تعداد صفحه در هر جلسه (Pages Per Session)

این شاخص تعداد صفحاتی که به طور میانگین هر کاربر در هر جلسه مشاهده می کند را نمایش می دهد. بررسی این شاخص می تواند کیفیت لینک دهی داخلی سایت را نمایش دهد. بررسی جریان حرکت کاربران در سایت در Google Analytics اطلاعات فوق العاده ارزشمندی را به شما می دهد.

  1. نرخ پرش (Bounce Rate)

نرخ پرش به شما می گوید چند درصد از کاربران فقط یک صفحه از سایت را می بینند و آن را ترک می کنند. نرخ پرش بسیار بالا به معنی این است که زمان جلسه کاربران در سایت بسیار پایین است. این می تواند نشان دهنده این باشد که محتوای صفحه خوب نیست و نمی تواند کاربر را درگیر کند. توصیه می شود علاوه بر بررسی نرخ پرش کلی سایت، این متریک را برای تک تک صفحات بررسی کنید تا بتوانید صفحاتی که نیاز به بهبود محتوا دارند شناسایی کنید.

نکته سئو:

بالا بودن نرخ پرش لزوما به معنای بد بودن محتوا نیست. پس همواره سعی کنید کاربر را خیلی سریع به چیزی که می خواهد برسانید. برای مثال اگر کاربر به دنبال جواب سوالی وارد سایت شما شده است باید در پاراگراف اول سایت شما جواب اش را پیدا کند. اگر چه این کار نرخ پرش صفحه را بالا می برد اما جای نگرانی ندارد. چون کاربر به جستجو برای آن سوال ادامه نمی دهد گوگل متوجه می شود که جواب را در سایت شما یافته است. در این شرایط اگر چه نرخ پرش بالاست ولی اعتبار صفحه تان نزد گوگل بیشتر هم می شود! راستی از طریق مشاهده آموزش اسکریمینگ فراگ میتوانید به تمام خطاها و مشکلات داخلی و سایتتان مسلط شوید!

پیشنهاد می کنم در برخی پروژه ها ابتدا مخاطبین را بر حسب منبع ورودی شان به سایت تقسیم بندی کنید و سپس نرخ پرش را برای تک تک این منابع جداگانه محاسبه کنید. گاهی حتی لازم است این تقسیم بندی را برای هر موضوع هم جداگانه انجام دهید. به این ترتیب پی می برید کدام موضوع باید موضوع اصلی شما برای تولید محتوای بیشتر باشد؛ و آن محتوا باید در کدام بستر منتشر شود. اندازه گیری نرخ پرش بر اساس منبع، موقعیت مکانی کاربران و موضوع مطالب، بینشی عمیق از بازاریابی به شما می دهد که می توانید در ادامه راه و در استراتژی سئو سایت و یا کمپین های تبلیغاتی از آن بهره ببرید.

نکته سئو:

در فروشگاه های اینترنتی که غالبا صفحات دسته بندی را برای رتبه گرفتن سئو می کنیم پایین بودن نرخ پرش اهمیت دوچندانی دارد. وقتی اکثر کاربران در مدت کوتاهی صفحه را ترک می کنند زمانی برای هدایت آنها به انتهای قیف فروش تان ندارید! برای اینکه فروش تان آغاز شود باید ساختار کلی صفحه را بهبود دهید و روی جلب رضایت کاربر تمرکز کنید.

برای بهبود نرخ پرش صفحه باید به سراغ محتوای آن بروید. گاهی معنی نرخ پرش بالا این است که محتوای فعلی صفحه چیزی نیست که کاربر به دنبال آن می گردد. یک دلیل دیگر که نرخ پرش صفحه را بالا می برد این است که محتوای صفحه آن چیزی که شما در عنوان و تگ متا توصیف کرده اید نیست! سایر دلیل های افزایش نرخ پرش سایت عبارت اند از: سرعت پایین بارگزاری بالای صفحه، طرح بندی نامناسب صفحه و اطلاعات ناکافی.

نکته سئو:

گاهی بالا بودن نرخ پرش به علت یتیم بودن صفحه است! اصطلاح یتیم بودن صفحه به این معنی است که در آن لینکی به سایر مطالب و بخش های سایت وجود ندارد. در چنین حالتی طبیعی است که کاربر به خروج از سایت فکر کند! در برخی پروژه ها حتی لینک هم وجود دارد ولی CTA دیده نمی شود. استفاده از تکنیک های CTA در صفحه کاربران را به کلیک و تعامل بیشتر تشویق می کند.

اگر بخواهم در این زمینه نکته دیگری اضافه کنم باید به بهبود محتوای صفحه اشاره کنم. گاهی برای پایین آوردن نرخ پرش سایت باید محتوا را از نو بررسی نموده و بخش های لازم را خلاصه، حذف و یا بروز کنید. این ترفند ترافیک ارگانیک سایت تان را افزایش نمی دهد! بلکه کمک می کند تا به ترافیک مرتبط تر و معنی دارتری دست پیدا کنید و در نتیجه کاربران سایت را بلافاصله ترک نخواهند کرد و نرخ تبدیل افزایش می یابد.

یک سوال در اینجا پیش می آید.

نرخ پرش استاندارد چقدر است؟

البته هیچ نرخ پرش استانداردی وجود ندارد و این بسته به حوزه فعالیت کسب و کار، مختصات جغرافیای هدف و دستگاهی که کاربر با آن سایت را پیمایش می کند دارد. اما به عنوان یک اصل کلی می توان گفت نرخ پرش نباید بالای 40 درصد باشد. در غیر این صورت واضح است که محتوایی که در صفحه گذاشته اید با قصد کاربران از جستجو آن عبارت و کلمه کلیدی ارتباطی ندارد.

مثلا در یک سایت که اطلاعات تخصصی پزشکی ارائه می دهد نرخ پرش زیر 50 درصد هم می تواند عالی باشد. همچنین در زمانی که یک کمپین تبلیغاتی فعال دارید نرخ پرش خیلی بالا می تواند یک عامل منفی نباشد و لزوما امتیاز منفی دانسته نمی شود.

  1. صفحات خروج (Exit pages)

گاهی تنها بررسی صفحاتی که کاربران در آنها بیشتر از سایت خارج می شوند می تواند کسب و کارتان را دچار تحول کند. باید این صفحات را بررسی کنید و ببینید چرا کاربران سایت را ترک می کنند تا به دنبال پاسخ شان در جای دیگری از وب بگردند.

بررسی این صفحات مشکلاتی را برای شما آشکار می کند که از آنها بی خبرید!

  1. سرعت بارگزاری صفحه

گوگل با الگوریتم Mobile First نشان داد که به تجربه کاربری مطلوب کاربران اهمیت زیادی می دهد. تا آنجا که سرعت بارگیری سایت در گوشی تلفن همراه عاملی برای کسب رتبه برتر در SERP است. در اکثر مواقع سرعت بارگیری بیشتر از 3 ثانیه موجب می شود کاربر سایت را ترک کند.

نکته سئو:

تصاویر و فیلم های با کیفیت بالا می تواند روی سرعت بارگزاری صفحه اثر منفی بگذارد. یک راه حل این است که نسخه کم حجمی از عکس یا فیلم بارگزاری شود و دیدن نسخه با کیفیت بیشتر به عنوان یک امکان در اختیار کاربر قرار بگیرد. ترفندی که در سرویس های اشتراک گذاری ویدیو مثل یوتیوب و آپارات رایج است.

برای تست سرعت سایت می توانید از سرویس PageSpeed Insights گوگل بهره ببرید. می توانید سرعت را در سیستم عامل های مختلف تست کنید و ببینید دقیقا چه عاملی موجب کاهش سرعت سایت می شود. اگر چه بارگزاری کامل صفحه تا نهایتا 5 ثانیه می تواند خوب باشد ولی گوگل اعلام کرده که برای وب سایت های فعال در زمینه تجارت الکترونیک دو ثانیه ایده آل است!

  1. درصد بازگشت بازدیدکنندگان (Returning Visitors)

اگر کاربران به طور مکرر به یک وب سایت مراجعه کنند چه معنی ای می دهد؟ این متریک می تواند شاخصی برای درک میزان رضایت کاربران از خدمات سایت باشد. البته در همه کسب و کارها چنین برداشتی نمی توان داشت. اما با گذر زمان می توان با بررسی این متریک انتظار بهبود را در آن داشت. مزیت اینکه کاربران باز هم به سایت برگردند این است که معمولا افراد از سرویسی که مکرراً به آن مراجعه می کنند در شبکه های اجتماعی و یا پست وبلاگ شان نام می برند.

  1. رتبه بندی کلمات کلیدی

به عنوان یک سئوکار باید همواره از صفحاتی که سایت در صفحه اول گوگل رتبه دارد مطلع باشید. گنجاندن این کلمات در گزارشی که به مشتری می دهید باعث می شود نتیجه هزینه ای که برای خدمات شما می پردازند را ببینند. همچنین بررسی مداوم این کلمات باعث می شود که متوجه شوید آیا استراتژی سئو شما در مسیر صحیح پیش می رود یا خیر. در واقع شما باید بدانید در کجای SERP ایستاده اید تا برای ادامه کار و آینده برنامه ریزی بهتری داشته باشید.

یک مزیت دیگر زیر نظر داشتن رتبه کلمات کلیدی این است که اگر عاملی مثل سئو منفی یا تغییرات الگوریتم های گوگل روی رتبه سایت شما تاثیر بگذارد خیلی زود متوجه می شوید.

نکته سئو:

البته همیشه کاهش رتبه ها لزومی به نگرانی ندارد. گاهی هنر هیچ کاری نکردن و گذر زمان همه چیز را به حالت اول بر می گرداند. برای مثال با آغاز تعطیلات عید نوروز در اکثر سایت ها نزول نمودارها را شاهد هستیم و این کاملا طبیعی است.

  1. تعداد کلمات کلیدی هدف

تعداد کلمات کلیدی که در آنها رتبه دارید هم یک شاخص برای بررسی وضعیت سئو سایت می باشد. بدیهی است که اگر این تعداد رو به افزایش است فرایند سئو سایت به خوبی انجام می شود.

  1. جستجوهای شامل برند (Branded Search Volume)

با گذشت زمان باید تعداد جستجوهایی که کلمه برندتان را در خود دارند افزایش پیدا کند. اگر رشدی در این شاخص نمی بینید باید در مسائل مربوط به ترویج برند کسب و کارتان تجدید نظر کنید.

  1. جستجوهای بدون برند

این مورد هم باید جداگانه بررسی و تحلیل شود. همانطور که در مقاله بهبود نرخ کلیک هم به این مورد اشاره کردم جستجوهای شامل کلمه برند می تواند استراتژی سئو شما را به اشتباه بیاندازد. شما باید با حذف این جستجوها و تحلیل سایر کلمات کلیدی که کاربران را به سایت شما هدایت کرده استراتژی صحیحی برای سایت تعیین کنید.

  1. رتبه رقبا برای برند شما!

کاری که اغلب سئوکارها می کنند این است که وضعیت رقبا را در کلمات کلیدی هدف سایت خودشان بررسی می کنند. در صورتی که ممکن است یکی از رقبا (که احتمالا منابع مالی بیشتری دارد) با ایجاد صفحه ای مانند “مقایسه برند شما در مقابل برند خودش” روی کلمه برند شما ورودی بگیرد! و چه بسا در آن صفحه با پیشنهاد تخفیف حتی مشتری همیشگی شما را بدزدد!

  1. فیچر اسنیپت ها (Featured Snippets)

از فیچر اسنیپت در سئو با عنوان رتبه صفر یاد می شود! یعنی موقعیتی در سرپ حتی بهتر از رتبه اول! و البته همین طور هم هست. سایتی که توسط گوگل برای نمایش در موقعیت فیچر اسنیپت انتخاب می شود بیشترین کلیک و بازدید را از آن خود می کند. چون اولین چیزی که در سرپ توجه کاربر را به خود جلب می کند این بخش است.

  1. سختی کلمه کلیدی (Keyword Difficulty)

یکی دیگر از شاخص هایی که باید توسط هر سئوکاری مدنظر قرار گیرد میزان سختی کلمه کلیدی است. این متریک را می توانید با استفاده از ابزار Moz بررسی کنید. اگر این شاخص بالا باشد به این معنی است که سایر رقبا در حوزه کسب و کار شما به شدت در حال استفاده از این کلمه کلیدی هستند و رتبه گرفتن در آن کار سخت تری است.

نکته سئو:

بدیهی است که اولین قدم برای رتبه گرفتن در کلمات سخت تر این است که در تمام کلمات ساده تر رتبه خوبی داشته باشید. این استراتژی موجب جلب اعتماد گوگل و ورود گام به گام سایت به رقابت های سخت تر خواهد بود. اگر هم کلمه ای پر جستجو پیدا کردید که CTR بالا و نمره دشواری پایینی دارد بلافاصله برای کسب رتبه در آن اقدام کنید.

  1. ترافیک تخمینی (Estimated Traffic)

این متریک از ضرب CTR در تعداد کلمات کلیدی که سایت در آنها را رتبه دارد بدست می آید. اگر میانگین نرخ تبدیل ترافیک به مشتری را در ماه های گذشته داشته باشید با این متریک می توانید درآمد ماه آینده را هم تخمین بزنید.

  1. آمار نمایش کوئری ها (Query Impressions)

ما همواره ترافیک ارگانیک سایت را رصد می کنیم اما آنچه به ما کمک می کند آن را بهبود دهیم همین متریک است. این متریک به ما کمک می کند که تشخیص دهیم محتوای مان را چگونه باید بهبود دهیم تا ترافیک رایگان بیشتری بدست بیاوریم.

  1. نرخ کلیک (CTR)

در مقاله قبلی در مورد CTR و روش های بهبود نرخ کلیک مفصل توضیح دادم.

  1. تعداد Backlink

هر چه تعداد بک لینک های شما بیشتر باشد محبوبیت و اعتبار سایت توسط گوگل بیشتر تلقی می شود و رتبه بهتری به محتوای تان می دهد.

  1. تعداد دامنه های ارجاع دهنده (Unique Referring Domains)

هر چه تعداد سایت هایی که به شما لینک داده اند بیشتر باشد شانس بیشتری برای قرار گرفتن رتبه های برتر دارید.

  1. تعداد بک لینک های یک صفحه خاص

اهمیت این موضوع آنجاست که ایجاد لینک های باکیفیت برای یک پست وبلاگ می تواند آن را به سرعت از صفحه دو به یکی از 3 رتبه اول گوگل منتقل کند!

  1. ترافیک ورودی از بک لینک (Backlink Referral Traffic)

ترافیک ورودی از بک لینک بسیار ارزشمند است و می تواند رتبه شما را چندین پله بهتر کند.

  1. کیفیت بک لینک

کیفیت لینک های دریافتی به چند عامل بستگی دارد: اعتبار دامنه لینک دهنده، ارتباط معنایی با محتوای سایت ما

اگر تعداد بک لینک های سایت به طور ناگهانی افزایش یابد احتمال پنالتی شدن و آسیب به سئو سایت وجود دارد. اگر پیوندها ناخواسته هستند و با نیت سئو منفی توسط رقبا! ایجاد شده اند به سرعت همه آنها را از طریق ابزار disavow سرچ کنسول گوگل بی اثر کنید.

  1. اعتبار دامنه (Domain Authority)

این شاخص توسط Moz ارائه می شود و از 1 تا 100 وضعیت اعتبار سایت در گوگل را نمایش می دهد. بهترین کار برای بالا بردن این متریک بهبود وضعیت سئو سایت می باشد. بک لینک های با کیفیت از سایت های با DA بالا هم موجب افزایش اعتبار دامنه می شوند.

  1. خطاهای خزش (Crawl Errors)

موفقیت و بهبود وضعیت سایر شاخص های سئو به شدت به نحوه خزش سایت توسط ربات گوگل دارد. پس در صورتی که هر گونه خطایی در این بخش وجود دارد با اولویت بالا نسبت به هر کار دیگری ابتدا آن را رفع کنید.

  1. نرخ تبدیل (Conversion Rate)

تبدیل می تواند شامل ثبت نام ایمیل، تکمیل یک فرم، تماس تلفنی، خرید و … باشد. با رفع مشکلات صفحاتی که نرخ تبدیل در آنها از میانگین نرخ تبدیل کل سایت پایین تر است می توانیم وضعیت این متریک را به طور قابل مشاهده ای بهبود ببخشیم.

بنظرتون عمر یا قدمت دامنه چقدر توی سئو تاثیر گذاره؟ آیا در نتایج ابتدایی گوگل سایت ها با قدمت بیشتر حضور دارند یا این مورد بی تاثیر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله، قدمت دامنه و طول عمر دامنه در نتایج گوگل می تواند تاثیرگذار باشد، اما به هیچ عنوان نمیتوان به عنوان فاکتور بسیار تاثیرگذار به آن نگاه کرد و سایر ارکان سئو را نادیده گرفت. در صورتی که تمایل دارید سئو سایت خود را بررسی و تحلیل نمایید میتوانید از صفحه درخواست آنالیز سئو سایت ما دیدن فرمایید تا به صورت کاملا دستی سئو وب سایت شما به شکل کامل بررسی شده و نکات لازم خدمتتان ارائه گردد.


اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟

داشتن وب‌سایتی که رضایت کاربران و گوگل را به‌همراه داشته باشد، نیازمند این است که کارهای مربوط به سئو، به‌خوبی بر روی آن انجام شده باشد. سئو تکنیکال یا سئو فنی سایت، یکی از بخش‌های مربوط به سئو است که برای کسانی‌که می‌خواهند وب‌سایت‌شان عالی به‌نظر برسد، یادگیری و پیاده‌سازی آن ضروری‌ست. البته تکنیکال سئو مبحث چندان پیچیده‌ای نیست و با چک‌لیستی که در اینجا برای شما قرار داده شده، می‌توانید به‌راحتی این مراحل را در وب‌سایت‌تان انجام دهید. اما برای درک بهتر اموزش سئو تکنیکال، ابتدا مباحث اصلی سئو را دسته‌بندی می‌کنیم و سپس، تعریفی از آن را ارائه می‌دهیم.

دسته‌بندی مباحث اصلی سئو:

  1. سئو داخلی سایت (مانند تولید محتوای باکیفیت)
  2. سئو خارجی سایت (مانند لینک‌سازی اصولی یا فعالیت در شبکه‌های اجتماعی)
  3. سئو تکنیکال (سئو فنی) (مباحث فنی سایت)

در واقع سئو تکنیکال، در مورد مباحث فنی مربوط به هر وب‌سایت است و ارتباطی به تولید محتوا و این موارد ندارد.

در این مقاله، در مورد موضوعات زیر صحبت می‌کنیم:

  • سئو تکنیکال چیست؟
  • اهمیت تکنیکال سئو در چیست؟
  • چک‌لیستی برای پیاده‌سازی سئو تکنیکال در وب‌سایت

‌ابتدا ببینیم مفهوم سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟

زمانی‌که بر روی مباحث فنی سایت کار می‌کنید، در واقع دارید سئو تکنیکال وب‌سایت‌تان را بهبود می‌دهید. معمولاً هر بخشی که به بحث فنی سایت مرتبط باشد، در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد. مثلاً اگر سعی می‌کنید سرعت بارگذاری وب‌سایت‌تان را افزایش دهید، در حال کار بر روی سئو فنی هستید.

سئو فنی یا همان سئو تکنیکال، درک درستی از وب‌سایت شما را به گوگل ارائه می‌دهد. در واقع اگر سئو فنی یا تکنیکال وب‌سایت شما (که شامل بخش‌های زیادی می‌شود)، به‌خوبی انجام شده باشد، گوگل نیز می‌تواند آن را بهتر بررسی کند، عمل خزش (Crawl) را به‌درستی انجام دهد و در نتیجه، بر روی رتبه‌گیری محتوای شما، به‌طور مستقیم تأثیر می‌گذارد.

چرا سئو فنی یا تکنیکال سئو این‌قدر مهم است؟ هدف ما چه خواهد بود؟

بعید است که در یک مجموعه‌ای که وب‌سایتی را اداره می‌کنند، درکی از سئو تکنیکال نداشته باشند. این بخش از سئو را می‌توان مقدمۀ داشتن یک وب‌سایت ایده‌آل دانست. چرا که تا زمانی‌که این بخش، به‌خوبی عمل نکند، فعالیت در بخش‌های سئو داخلی و سئو خارجی سایت، نمی‌تواند تأثیر مطلوبی داشته باشد، چون مطمئناً رضایت کاربر (که هدف اصلی هر کسب‌وکاری است) محقق نخواهد شد.

اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

می‌توانیم این بخش را با یک مثال ادامه بدهیم. فرض می‌گیریم شما وب‌سایتی دارید و محتوای بسیار خوبی هم برای آن آماده می‌کنید. حتی سئو خارجی را هم جدی می‌گیرید و روی بهبود آن کار می‌کنید. اما اگر وب‌سایت شما ساختار درستی نداشته باشد یا سرعت بارگذاری صفحات آن پایین باشد چه؟ در این‌صورت، احتمالاً صفحه به‌درستی برای کاربر باز نمی‌شود یا این‌که به‌قدری سرعت بازشدن آن پایین است که کاربر پس از چندثانیه، از وب‌سایت شما خارج می‌شود و به نتایج دیگر سر می‌زند! (چه بد!)

بهبود سئو تکنیکال

  • درک درست گوگل از ساختار وب‌سایت شما
  • بهبود جایگاه صفحات شما در نتایج گوگل
  • کاهش نرخ پرش کاربران با افزایش سرعت سایت
  • بهبود تجربه کاربری
  • افزایش امنیت سایت
  • کاهش صفحات ضعیف

هدف نهایی ما از انجام سئو تکنیکال، ایجاد ساختار مناسب برای درک بهتر و راحت‌تر خزنده‌های گوگل است.

چه زمانی باید سئو تکنیکال را بهبود دهیم؟

این‌که چه زمانی باید تکنیکال سئو را در وب‌سایت‌تان پیاده کنید، به این بستگی دارد که در حال حاضر، شما کجای کار هستید. اگر هنوز وب‌سایت‌تان را شروع نکرده‌اید و یا در ابتدای راه هستید، بهتر است همین الان، پیش از انجام سئو داخلی و خارجی، به سئو فنی بپردازید. چون هر چقدر وب‌سایت‌تان بیشتر رشد کند، کار بر روی سئو فنی هم می‌تواند بیشتر زمان ببرد.

اما اگر از ساخت وب‌سایت‌تان مدت‌زمان زیادی گذشته و به‌دلیل عدم توجه به بحث تکنیکال سئو، نتایج خوبی نگرفته‌اید، بهتر است از همین حالا دست‌به‌کار شوید. انجام آموزش‌هایی که در ادامه به‌صورت یک چک‌لیست سئو فنی در اختیار شما قرار می‌گیرد، به شما در انجام این کار کمک می‌کند.

آموزش سئو فنی سایت

حالا که با مباحث مقدماتی سئو فنی وب‌سایت آشنا شده‌اید، می‌توانیم به بحث اصلی‌مان بپردازیم. از اینجا به بعد، راهنمای عملی و قدم‌به‌قدم انجام تکنیکال سئو را با هم می‌بینیم.

1-  ثبت سایت در ابزارهای گوگل

یکی از کارهایی که می‌توان برای بهبود سئو تکنیکال سایت انجام داد، ثبت آن در ابزارهای گوگل مانند سرچ کنسول است. با ثبت وب‌سایت در سرچ کنسول، اطلاعات بسیار خوبی در اختیار شما قرار می‌گیرد که می‌توانید از آن‌ها، برای رفع مشکلات وب‌سایت و همچنین بهبود عملکرد دیگر بخش‌ها استفاده کنید. همچنین با اتصال وب‌سایت به گوگل آنالیتیکس، اطلاعات بسیار دقیقی از رفتار کاربران در اختیار شما قرار می‌گیرد. ابزارهای بیشتری هم هستند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

مثلاً یکی از کارهایی که می‌توانید با ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل انجام دهید، این است که نقشه سایت‌تان به سرچ کنسول معرفی کنید. با این‌کار، گوگل می‌تواند به‌خوبی صفحات سایت شما را خزش کرده و آن‌ها را ایندکس نماید. البته کاربرد ابزارهای گوگل بیش از این‌هاست. اما در هر حال، می‌توان برای بهبود بخش سئو فنی سایت از آن‌ها استفاده کرد.

2- بهبود ساختار سایت برای ربات‌های گوگل

ربات‌های گوگل، براساس مسیرهایی که برای آن‌ها تعیین شده، وب‌سایت‌ها را خزش می‌کنند. در واقع برای این‌که خزنده‌های گوگل، بتوانند به‌خوبی عمل خزش را انجام دهند، ساختار سایت، نباید مشکلی داشته باشد. ربات‌های گوگل، با استفاده از لینک‌های وب‌سایت، صفحات را پیدا می‌کنند و آن‌ها را بررسی می‌کنند. اما آن لینک‌ها را باید از کجا پیدا کنند؟ چطور ربات‌های گوگل، لینک‌های داخلی وب‌سایت‌ها را بررسی می‌کنند؟ پاسخ ساده است: با استفاده از نقشه سایت.

با ایجاد نقشه سایت، می‌توان مسیرهایی را برای خزنده‌های گوگل تعیین کرد و به اصطلاح، ساختار سایت را اصلاح کرد. برای ایجاد نقشه سایت، می‌توان از ابزارهای مختلفی بهره برد. اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می‌کنید، افزونه‌هایی وجود دارند که این کار را به صورت خودکار برای شما انجام می‌دهند. اگر هم افزونه‌های Rank Math یا Yoast SEO را نصب کرده‌اید، این افزونه‌ها، کار ساخت نقشه سایت را انجام می‌دهند.

3-  بهبود سرعت بارگذاری صفحات سایت

احتمالاً در مورد نقش سرعت سایت در بهبود رتبۀ صفحات سایت زیاد شنیده‌اید. نقش سرعت بارگذاری سایت در سئو فنی به‌قدری مهم است که اگر دیگر موارد مربوط به چک‌لیست تکنیکال سئو به‌خوبی انجام شود، اما این بخش را چندان جدی نگیرید، مطمئناً نمی‌توانید نتیجۀ دلخواه‌تان را بگیرید. چرا که خیلی چیزها به همین سرعت سایت مربوط است. سرعت وب‌سایت، همچنان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای گوگل برای رتبه‌دهی به صفحات است. طبیعتاً هر چقدر سرعت وب‌سایت‌تان را افزایش دهید (با انجام دیگر توضیحات)، رتبۀ وب‌سایت‌تان هم بهتر می‌شود.

اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

اما بعضی وقت‌ها، افزایش سرعت بارگذاری صفحات، به همین سادگی هم نیست. باید کارهای زیادی را در بخش فنی سایت انجام بدهید تا این کار انجام شود. مثلاً یکی از کارهایی که می‌توان انجام داد، کدنویسی صحیح سایت است. اگر وب‌سایت‌تان به‌صورت اختصاصی کدنویسی شده، نیاز هست که کارهای بیشتری را انجام دهید. اما اگر از سایت‌سازهای آماده مثل وردپرس استفاده می‌کنید، کار برای شما راحت‌تر می‌شود. چرا که امروزه، بسیاری از قالب‌هایی که برای آن عرضه می‌شوند، از لحاظ کدنویسی بهینه‌سازی شده‌اند. در کنار این‌ها، وردپرس نیز با ارائه‌ی آپدیت‌هایی، سعی می‌کند مشکلات مربوط به سرعت را رفع کند.

به‌طور خلاصه، کارهایی که می‌توان برای افزایش سرعت سایت انجام داد:

  • انتخاب هاست مناسب
  • انتخاب قالب مناسب
  • کاهش افزونه‌ها در وردپرس
  • بهینه‌سازی کدنویسی سایت
  • استفاده از CDNها
  • استفاده از عکس‌های بهینه در صفحات
  • و…

4- ساخت فایل  robots.txt

یکی از مواردی که باید در ابتدای ساخت وب‌سایت آن را انجام داد، ساخت یک فایل به نام robots.txt است. این فایل که در روت اصلی هاست بارگذاری می‌شود، به ربات‌های گوگل می‌گوید که چه صفحاتی را بررسی و ایندکس کنند و چه صفحاتی را ایندکس نکنند. این‌کار، تأثیر زیادی در بحث سئو فنی دارد و انجام آن ضروری‌ست. ساخت این فایل هم چندان سخت نیست. تنها کافی‌ست صفحاتی که نمی‌خواهید گوگل آن‌ها در نتایج خود نمایش دهد را در این فایل مشخص کنید. با ساخت این فایل، ربات‌های گوگل، براساس دستوراتی که به آن‌ها داده‌اید، عمل می‌کنند.

5-  افزایش امنیت سایت

بحث امنیت وب‌سایت و نگهداری دیتا همیشه مهم است. براین اساس، باید تنظیماتی را روی وب‌سایت‌تان اعمال کنید تا هم امنیت آن حفظ شود و هم اعتماد کاربران به وب‌سایت شما افزایش یابد. یکی از این کارها، استفاده از گواهینامه SSL است. در حالت عادی، وب‌سایت شما با پروتکل http باز می‌شود. این پروتکل، از لحاظ امنیتی در سطح پایینی قرار دارد. اما اگر گواهینامه SSL بر روی دامنۀ شما فعال شود، وب‌سایت شما با پروتکل https اطلاعات را ردوبدل می‌کند. امروزه اکثر مرورگرها، برای نشان دادن وب‌سایت‌هایی که از این پروتکل استفاده نمی‌کنند، از یک خط قرمزرنگی در کنار آدرس استفاده می‌کنند.

اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

این خط قرمز که به شکل علامت هشدار می‌باشد، به کاربر می‌گوید که اطلاعات شما، در حالت عادی رد و بدل می‌شود و امنیت این وب‌سایت، آن‌طور که باید نیست. البته گواهینامه SSL انواع مختلفی دارد. اما حتی اگر ارزان‌ترین نوع آن را برای دامنه‌تان فعال کنید، امنیت سایت‌تان تا حدی بالاتر می‌رود و این مشکل حل می‌شود. البته در کنار این‌ها، مثلاً استفاده از هاست مناسب نیز می‌تواند به شدت به افزایش امنیت سایت شما کمک کند. اگر هم از وردپرس استفاده می‌کنید، بهتر است افزونه‌هایی که نصب می‌کنید را از منابع معتبر مثل مخزن وردپرس دانلود کنید. چرا که استفاده از منابع دیگر، باعث آلوده‌شدن وب‌سایت شما به بدافزارهایی می‌شود.

البته برای افزایش امنیت وب‌سایت، علاوه بر نصب گواهینامه SSL بر روی دامنه، کارهای دیگری هم می‌توان انجام داد:

  • استفاده از هاست مناسب
  • استفاده از افزونه‌های افزایش امنیت برای وردپرس
  • استفاده از نام کاربری و رمز عبور قوی
  • نصب افزونه‌ها از منابع معتبر
  • و…

6-  لینک‌سازی داخلی

در قسمت‌های قبل، گفتیم که برای بهبود ساختار سایت، می‌توان از نقشۀ سایت استفاده کرد که صفحات را به‌صورت دسته‌بندی شده به ربات‌های گوگل معرفی می‌کند. گرچه لینک‌سازی را می‌توان در دسته‌بندی سئو داخلی سایت قرار داد. چراکه کاربران را می‌توان به صفحات مرتبط هدایت کرد و با این‌کار، کاربر مدت‌زمان بیشتری در سایت می‌ماند و این مورد تأثیر خوبی دارد. اما جدا از این، لینک‌سازی داخلی، در بحث مربوط به سئو تکنیکال هم مؤثر است.

چطور؟ زمانی‌که لینک‌سازی شما به‌صورت صحیح انجام شده، ربات‌های گوگل عمل خزش را بهتر انجام می‌دهند. همان‌طور که در بخش بهبود ساختار سایت و ساخت نقشۀ سایت گفتیم، ربات‌های گوگل، می‌توانند با استفاده از لینک‌های سایت، عمل خزش را به‌خوبی انجام دهند. برای لینک‌سازی داخلی، بهتر است لینک صفحات مرتبط به همان موضوع، در صفحه قرار داده شود. وگرنه قراردادن لینک صفحات غیرمرتبط، می‌تواند اثر مخربی داشته باشد.

7- حذف محتوای تکراری

این مورد نیز به سئو فنی یا سئو تکنیکال مربوط می‌شود. فرض کنید شما یک محتوای بسیار عالی در سایت دارید و روی آن خیلی حساب کرده‌اید. اما در کنار این، یک صفحۀ دیگری هم دارید که محتوای آن هم تا حدودی شبیه مقاله اصلی است (هر چند به‌خوبی آن نباشد). زمانی که دو یا چند محتوای تکراری (Duplicate Content) در یک وب‌سایت وجود داشته باشد، امکان دارد گوگل هر دو صفحه یا چند صفحه‌ای که محتوای آن‌ها تکراری‌ست را نادیده بگیرد و به هیچ‌کدام رتبه ندهد. این مورد اثر منفی زیادی به دنبال دارد. اگر چند صفحه با محتوای یکسان دارید، بهتر است که فقط یکی از آن‌ها را به عنوان محتوای اصلی‌تان درنظر بگیرید.

مثلاً شما دو مقاله دارید که تقریباً مشابه‌اند و حتی علاقه‌ای به حذف یکی از آن‌ها نیز ندارید. برای رفع این مشکل، می‌توانید از تگ کنونیکال استفاده کنید. با این‌کار، به گوگل می‌فهمانید که کدام محتوای شما، محتوای اصلی است.

8-  ریسپانسیو بودن صفحات سایت

ریسپانسیو یا واکنش‌گرا بودن صفحات، یعنی اگر وب‌سایت شما در دسکتاپ (مثلاً در کامپیوتر) به خوبی نمایش داده می‌شود، در موبایل هم به همان خوبی نمایش داده شود. ابزارهایی نیز برای بررسی این مورد وجود دارند. البته خودتان هم می‌توانید به راحتی این مورد را تست کنید. با توجه به این‌که امروزه درصد بالایی از کاربران، با استفاده از گوشی موبایل محتواها را می‌بینند و می‌خوانند، مهم است که وب‌سایت برای موبایل نیز بهینه شود. امروزه اکثر قالب‌های وردپرس، به‌صورت پیش‌فرض ریسپانسیو هستند و در دسکتاپ و صفحات موبایل، به شکل درست نمایش داده می‌شوند.

اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

9-  نشانه‌گذاری بر روی صفحات  (Structured Data)

داده‌های ساختار یافته یا استراکچر دیتا، اطلاعاتی هستند که به‌صورت کد درون سایت قرار می‌گیرند. این کدها، اطلاعاتی را در مورد وب‌سایت، به گوگل و دیگر موتورهای جستجو ارائه می‌دهند و می‌توانند نقش زیادی نیز در بهبود سئو تکنیکال داشته باشند. چطور؟ مثلاً می‌توان با استفاده از یک‌سری اسکیماها، امتیازدهی ستاره‌ای را برای صفحات سایت ایجاد کرد. کاری که خیلی از وب‌سایت‌ها انجام داده‌اند و انجام می‌دهند. یا مثلاً می‌توان با استفاده از کدهایی، اطلاعات محصول را در صفحه نتایج گوگل نمایش داد. با این‌کار، گوگل درک بهتری از صفحات شما پیدا می‌کند.

10- یافتن لینک‌های شکسته و صفحات 404

متأسفانه تأثیر منفی لینک‌های شکسته و صفحات 404 زیاد است. کاری که باید انجام دهید این است که آن‌ها را حذف کنید یا به صفحات دیگر ریدایرکت کنید. ریدارکت کردن این صفحات و لینک‌ها، گزینۀ مناسب‌تری است. مثلاً شما پیش‌تر یک صفحه‌ای را حذف کرده‌اید، اما لینک آن همچنان توسط گوگل ایندکس می‌شود. خیلی مهم است که با این لینک چطور برخورد می‌کنید. ابتدا باید تمام لینک‌های شکسته یا صفحات 404 وب‌سایت‌تان را پیدا کنید. در قدم بعدی، باید تصمیم بگیرید که می‌خواهید با آن‌ها چه کنید. همان‌طور که پیش‌تر گفتم، بهترین کار، ریدایرکت 301 این صفحات است که اثر زیادی در تکنیکال سئو دارد.

اگر صفحه‌ای مشابه صفحۀ 404 فعلی وجود دارد (یعنی از لحاظ موضوعی مشابه‌اند)، بهتر است که این صفحه را به صفحه مشابه ریدایرکت 301 کنید. با این‌کار، هر زمان کاربری لینک قبلی را باز کند، به‌صورت خودکار به صفحۀ جدید هدایت می‌شود. اگر هم صفحۀ مشابهی وجود ندارد، بهتر است آن را به صفحۀ اصلی ریدایرکت کنید. برای ریدایرکت کردن نیز می‌توانید از افزونه‌های زیادی که برای این‌کار وجود دارد استفاده کنید.

11- استفاده از URL مناسب (بهینه‌سازی آدرس صفحات)

نوع URL انتخاب شده نیز در بحث سئو فنی یا سئو تکنیکال مهم است. منظورم از نوع URL این است که URL شما، انگلیسی است. یا فارسی. اندازۀ آن چقدر است. بهتر است که URL یا همان آدرس صفحۀ شما کوتاه باشد. اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می‌کنید، می‌توانید نوع URL را از قسمت تنظیمات انتخاب کنید.

12- وجود مسیر راهنما یا بردکرامب  (Breadcrumbs)

اما آخرین فاکتوری که در بحث سئو تکنیکال به آن می‌پردازیم، وجود مسیر راهنما یا بردکرامب در صفحات سایت است. تأثیر این مورد نیز بسیار زیاد است. چرا که وجود این لینک، هم به کاربر کمک می‌کند که بفهمد در کدام صفحه و مثلاً کدام دسته‌بندی قرار دارد و هم ربات‌های گوگل، راحت‌تر می‌توانند عمل خزش صفحات را انجام دهند و آن‌ها را ایندکس کنند. بردکرامب، تشکیل‌شده از چند صفحه یا لینک داخلی است که به‌صورت یک لینک، در قسمت بالای صفحات نمایش داده می‌شود.

اموزس سئو تکنیکال
اموزس سئو تکنیکال

مثلاً بردکرامب یکی از صفحات یک فروشگاه اینترنتی می‌تواند به‌صورت زیر باشد:

صفحه اصلی»کالای دیجیتال»موبایل»سامسونگ»سامسونگ A52

مورد بالا، مثالی است بردکردامب که همان‌طور که گفتم، اثر آن در سئو فنی زیاد است. البته این مورد نیز به‌صورت پیش‌فرض در بسیاری از وب‌سایت‌ها وجود دارد، اما اگر وب‌سایت شما فاقد این مورد است، می‌توانید به‌راحتی و با استفاده از یک افزونه، این امکان را به وب‌سایت‌تان اضافه کنید.

جمع‌بندی پایانی سئو تکنیکال

در اینجا، به آموزش سئو تکنیکال یا سئو فنی سایت پرداختیم و همچنین چک‌لیست 12 مرحله‌ای را برای شما آماده کردیم تا با استفاده از آن‌ها، بتوانید تکنیکال سئو را به‌خوبی انجام دهید. البته این‌که در این مقاله، تأکید ما روی بهبود سئو فنی سایت بود، به این معنی نیست که اهمیت دیگر بخش‌های سئو یعنی سئو داخلی و خارجی کمتر از این است و همۀ تمرکزتان را بر روی این بگذارید. بلکه منظورمان این است که اگر این بخش به‌درستی کار نکند، زحماتی که برای دیگر بخش‌ها می‌کشید، نتیجۀ مطلوبی به همراه ندارد. در کنار توجه به سئو تکنیکال باید به سئو خارجی و سئو داخلی هم توجه داشته باشید که آموزش‌های مرتبط با آن‌ها را می‌توانید در سایت پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.